Info opvang
Openingsuren
maandag | dinsdag | woensdag | donderdag | vrijdag | zaterdag | zondag |
van 7u30 tot 17u30 | van 7u30 tot 17u30 | van 7u30 tot 17u30 | van 7u30 tot 17u30 | van 7u30 tot 17u30 | gesloten | gesloten |
Ook tijdens feest- en verlofdagen is de opvang gesloten. U kan de verlofregeling vinden op de website.
Wat is de prijs?
Er wordt een dagprijs berekent door de dienstverantwoordelijke op basis van uw inkomen. Dit aan de hand van uw laatste aanslagbiljet.
hele dag | halve dag |
100% van de dagprijs | 60% van de dagprijs |
Iedere maand wordt u een factuur toegezonden. Jaarlijks ontvangt u een fiscaal attest dat u kan inbrengen bij uw belastingen.
Voor wie?
Moeke Nicky vangt enkel kindjes op van 0 tot 3 jaar.
Er worden zowel vaste kindjes als vakantiekindjes als sporadische kindjes opgevangen.
Er worden max. 6 kindjes tegelijkertijd opgevangen.
Vaste kindjes hebben voorrang.
* Vaste opvang is minimum 2 dagen per week *
Wat is inbegrepen?
Opvang waaronder activiteiten om de zelfredzaamheid te bevorderen, spelen met andere kindjes om het sociale contact te bevorderen, op tijd en stond een dutje, veel liefde, aandacht en plezier.
Ook maaltijden:
hele dag | halve dag |
meer dan 5u | minder dan 5u |
2 maaltijden | 1 maaltijd |
groentepap en fruit | groentepap of fruit |
En drinken: water
Wat zelf meebrengen?
- luiers
- doekjes
- zalf
- koekjes of meel om fruitpap te maken
- koekjes om te knabbelen
- reservekleertjes
- zakje om vuile was in te doen
- flesvoeding (enkel voor baby's)
- eventueel dieetvoeding indien nodig
- tutje en/of knuffel
- eventueel pantoffeltjes
- bij warm weer: zonnehoedje of pet en zonnecrème
Er mogen spulletjes van de kindjes blijven liggen in de daarvoor voorziene schuifjes. Zo moet je niet alle dagen alles meenemen. Elk kindje heeft zijn eigen schuifje.

Ziek
Opvangkindjes die ziek zijn:
Als uw kindje ziek wordt, mag het niet naar de opvang komen. Tenzij met doktersattest dat het niet besmettelijk is naar de andere kindjes toe. Een kind is ziek vanaf het 38 graden koorts heeft of last heeft van overgeven en diarree. Wanneer je kindje lichtjes ziek is (bv. een verkoudheid) mag het wel naar de opvang komen. Let wel: een ziek kindje is nog altijd beter af bij mama of papa thuis.
Als het kindje in de opvang ziek wordt, worden de ouders zo spoedig mogelijk verwittigd. Indien het kind ouder is dan 6 maanden kan het in de opvang blijven en mag er éénmalig een koortswerend middel toegediend worden door moeke Nicky. Dit enkel wanneer er geen andere alarmsignalen zijn waaruit blijkt dat het kind dringend een dokter nodig heeft. Indien ouders niet bereikbaar, zal moeke Nicky een arts laten komen.
Deze alarmsignalen zijn: uitdroging, verminderde huiddoorbloeding, minder goede ademhaling, abnormaal wenen, sufheid, verwardheid, moeilijk wakker krijgen, versneld hartritme, verlaagde bloeddruk of stuipen.
Indien uw kindje moet thuis blijven wegens ziekte, kan u gebruik maken van de dienst thuisopvang voor zieke kindjes. U kan hiervoor contact opnemen met het OCMW op nummer 03/250.18.18 of u kan u informeren bij uw ziekenkas, ook zij hebben een dienst thuisopvang voor zieke kindjes.
Graag ten laatste tegen 9u 's morgens te verwittigen dat uw kindje ziek is en niet komt zoals afgesproken. Dan kan moeke Nicky rekening houden met de dagactiviteit en het middageten. Wanneer er niet op tijd verwittigd wordt, zal moeke Nicky 10 euro als sanctionerende toeslag aanrekenen.
Als eigen kinderen ziek zijn:
De opvang blijft open. De kinderen van moeke Nicky zijn al groot genoeg om alleen in de privé te verblijven.
Als moeke Nicky ziek wordt:
U wordt zo snel mogelijk op de hoogte gebracht zodat u een andere oplossing kan zoeken. U kan eventueel bij een andere onthaalouder terecht via de reservelijst. Hiervoor contacteert u de dienst.
Medicatie:
Medicatie mag niet door moeke Nicky gegeven worden. Dit geef je beter voor je kindje naar de opvang komt en erna. Dit vooral betreffende hoestsiropen en dergelijke die vrij in de apotheek te verkrijgen zijn.
Enkel medicatie waarvoor je een doktersattest hebt, mag door moeke Nicky gegeven worden. In dat attest staat duidelijk de naam van de voorschrijver of apotheek, de naam van het kind, de naam van het geneesmiddel, de afleveringsdatum, de dosering van het geneesmiddel, de wijze van toediening en de einddatum en duur van de behandeling.
Enkel een koortswerend middel mag éénmalig toegediend worden als het kindje in de opvang koorts krijgt en als er verder geen andere alarmsignalen zijn. Moeke Nicky voorziet dit geneesmiddel. Het mag enkel een paracetamol in de vorm van een siroop zijn. Dit wordt ook met de ouders besproken.
Verlof
Het verlof wordt altijd tijdig medegedeeld. U kan het hier ook op de website terugvinden. Als u geen oplossing heeft betreffende opvang tijdens het verlof dan kan u gebruik maken van de reservelijst van onthaalouders. U neemt dan contact op met de dienst en zij helpen u verder. Hou er wel rekening mee dat andere onthaalouders ook maar beperkte plaatsen hebben, dus wacht u er best niet te lang mee.
Slapen
De kindjes bij moeke Nicky slapen in 1 grote slaapruimte waar 7 bedjes staan. Baby's onder de 6 maanden slapen apart onder toezicht.
Baby's hebben geen vast uur om te slapen. Er wordt rekening gehouden met hun ritme.
Bij peuters proberen we wel naar een vast ritme over te gaan. Maar dit gaat ook stilletjes aan hoor.
Slaapruimte

Babywiegje voor kindjes onder de 6 maanden

Spelen
- We spelen in een aparte speelruimte waar de kindjes zich volledig kunnen uitleven met allerlei speelgoed: babyspeeltjes, knuffels, blokken, poppen, auto's, keukentje, werkbank, enz... Alles aangepast naargelang de leeftijd.


Moeke Nicky vraagt wel aan iedereen die de speelruimte wil binnengaan om schoenen uit te doen om de vloer zo hygiënisch mogelijk te houden. Kleine kindjes kruipen daar immers rond en steken vanalles in hun mondje...

-
Bij mooi weer kunnen we ook in een speelruimte buiten spelen waar een zandtafel, speelhuisje, schommels, Smobypark en picknicktafel staan. Er zijn ook nog loopauto's en loopfietsjes, driewielers, kruiwagentjes, ballen, enz... Er hangt ook een camouflagenet boven de ganse buitenspeelruimte waar moeke Nicky in de zomer lakens aan vast maakt om zo schaduw te bieden aan onze kindjes. Bij echt warm weer wordt er ook met water gespeeld.

Eten
Wat eten de kindjes?
rond 9u15 | 's middags | namiddag |
soms een koekje of een cracotte of zelfmeegebrachte boterhammetjes |
groentepap met aardappelen, deegwaren of rijst met groenten (vers of diepvries) met vlees, vis of ei |
fruitpap of stukken fruit met een koekje |
dit voor degenen die dan wakker zijn | alles volgens leeftijd | alles volgens leeftijd |
Moeten de kindjes ontbeten hebben voor ze naar de opvang komen?
Ja, ontbijten doen we nog bij mama en/of papa thuis. Wel kunnen er boterhammetjes meegegeven worden voor om 9u15. Uitzondering voor baby's die nog een ander ritme hebben qua flesvoeding.
Waar eten de kindjes?
Wij eten in een aparte eetruimte, vlak naast de speelruimte. Daar staat een grote tafel met bank waar vele kindjes kunnen zitten. Kleintjes kunnen in de daarvoor voorziene stoeltjes zitten.

Waar wordt het eten klaargemaakt?
Het eten wordt klaargemaakt in een apart opvangkeukentje dat grenst aan de eetruimte. Deze wordt door middel van een hekje afgesloten van de eetruimte zodat kindjes niet tot in de keuken kunnen komen.


Zindelijkheidstraining
Jaja, ook hier in de opvang doen we aan zindelijkheidstraining. Wanneer je kindje de leeftijd van 2 jaar bereikt heeft (soms ook al iets vroeger), zal het ook in de opvang regelmatig op het toiletpotje gaan.

Op stap
Bij mooi weer gaan we wandelen met onze grote buggy. Er kunnen 5 kindjes in.

Activiteiten
- We maken soms een knutselwerkje voor een bepaalde gelegenheid.
- Verjaardagen worden gevierd met slingers, een kroon, een lekker vieruurtje zoals pannenkoeken, wafeltjes, cake of pudding en een klein kadootje.
- De Sint komt ieder jaar op bezoek (dit wordt door de dienst georganiseerd) en brengt ook iets mee.
- Ook de paasklokken komen langs.
- Een afscheid van een kindje wordt ook gevierd met een peuterdiploma, een klein kadootje, een CD-rom met alle foto's en filmkes van het kindje en een lekker vieruurtje.
Extra veiligheid
- Brandveiligheid: rookmelder in de slaapruimte en een brandblusser en branddeken in de keuken.


-
Klembeveiliging aan deuren: Zo geraken vingertjes niet meer tussen de deur.
-
Veiligheidshekjes aan deuren en trappen.

-
Beveiliging stopcontacten daar waar nodig.

Roken

In de opvang wordt NIET gerookt.
Aan ouders wordt gevraagd, als ze roken, om dit buiten te doen.
Aanwezigheidsbord
Samen met de opvangouders zorgden we voor een aanwezigheidsbord in de opvang.
Als de kindjes toekomen, kunnen ze hun fotootje aan het bord hangen.

Wanneer de kindjes weer naar huis gaan, kunnen ze hun fotootje er weer afhalen.

Communicatie
- Meestal wordt bij het brengen en het halen het één en het ander verteld.
- Er wordt ook gewerkt met de software Deona waarin het dagverloop, de ontwikkeling, het welbevinden en de betrokkenheid worden genoteerd.
- Via een geheime groep op Facebook, waar enkel ouders op toegelaten worden, worden er leuke foto's, filmpjes en dergelijke gepost. Dit gebeurd enkel wanneer ouders een schriftelijke toestemming hebben gegeven.